Het gebied rondom de Kop van Boulevard in Enschede gaat de komende jaren drastisch veranderen. De gemeente zet zich in voor een leefbare stad, een goede combinatie van wonen, werken, ontspannen en groen. Er wordt 150 miljoen euro geïnvesteerd om onder meer drie woontorens te realiseren. Hiervoor wordt de totale omgeving van de rotonde Haaksbergerstraat aangepakt.
Integraal samenwerken
Siers heeft opdracht gekregen voor het verleggen van de kabels en leidingen. Dit voeren we uit voor onze opdrachtgevers Vitens, Enexis en Ziggo. Het project is bijzonder omdat het in het oude stadgedeelte plaatsvindt, hartje centrum vlakbij een ziekenhuis (MST) en parkeergarages. Daarnaast is dit de eerste keer dat Siers aansluit bij de voorbespreking/planvorming als aannemer namens de hiervoor genoemde opdrachtgevers (NONED/GROND'G). Doel is om een zo goed mogelijke uitvoering te realiseren door integraal met elkaar samen te werken. Veilig werken in een dynamische omgeving heeft hier extra aandacht gekregen. Nu in de uitvoering zie je daar de resultaten van.
Minimale ruimte
Het is een reconstructieproject met genoeg uitdagingen. Er is namelijk minimale ruimte voor het aanleggen van de kabels en leidingen. Het is een druk tracé, alles moet in de hekken staan, anders lopen en fietsen er continu mensen doorheen. “Laatst moesten we een wegdoorsteek maken. Hiervoor zijn vijftien verkeersregelaars ingezet om alles in goede banen te leiden”, aldus uitvoerder Rob Voogd. Voorman is Eelco Tjeerdsma. “De klus op zich is niet zo speciaal, maar de locatie midden in de stad met veel omgevingsfactoren is natuurlijk wel een keer wat anders”. In het totaal gaat het om 10.000 meter kabels en leidingen die verlegd moeten worden.
Bouwvak 2020
Het gevolg van de plannen is dat er in het gebied ongeveer vijf jaar lang bouwwerkzaamheden plaatsvinden. Ons deel van het project moet voor de bouwvak 2020 gereed zijn. Als alle partijen klaar zijn wordt er met de bouw van de woontorens gestart. Er is veel tijd gestoken in overleg met onder meer alle aanwonenden en gebruikers, winkeliers en vooral ook het MST, dat midden in het werkgebied ligt. Met alle partijen is gesproken en maatwerk gemaakt. Deze werkzaamheden heeft Siers bij een omgevingsmanager neergelegd. Karin Haase is verantwoordelijk voor de interactie en communicatie, met externe stakeholders in de omgeving en de betrokken interne partijen, om het project gerealiseerd te krijgen binnen de randvoorwaarden.Meer informatie over de reconstructie? Klik dan hier.
Foto's: Ruud van der Linden Terug naar projectoverzicht