Flevowijk Kampen, klaar voor de toekomst

Flevowijk Kampen, klaar voor de toekomst

In het prachtige Kampen klinken de geluiden van gezelligheid al van veraf. De mannen in oranje werkkleding hebben het duidelijk wel naar hun zin in hun kopgat. De ploegen van Dennis Wuite en Stefan Dam zijn hier namelijk hard op weg de energietransitie weer een stukje te versnellen. Met de verzwaring van het elektriciteitsnet in deze wijk van Kampen zijn buurtbewoners straks weer klaar voor de toekomst.

Het is ’s ochtends vroeg als Dennis Wuite met een grote glimlach aanbelt bij een van de buurtbewoners. Hier gaat hij vandaag de nieuwe elektra-aansluiting maken. Het elektriciteitsnet in de wijk is namelijk vernieuwd en verzwaard en alle huizen moeten opnieuw worden aangesloten op deze dikkere kabel. De oude kabel liep onder de huizen door met een rijgaansluiting. Dit betekent dat alle aansluitingen aan elkaar gekoppeld zijn. Je kunt niet zomaar een willekeurig huis saneren; dit moet op volgorde gebeuren. Monteur Dennis Wuite vertelt: “Het mooie aan dit werk is dat je bij veel mensen over de vloer komt en zo veel contact hebt met de buurt. Je ontdekt zo het meest uiteenlopende type mensen en huizen. Het vraagt veel voorwerk om afspraken te plannen met de bewoners die op het juiste moment aanwezig moeten zijn. Gelukkig weten we als ploeg de sfeer er altijd wel in te houden, zo blijft het werk ook leuk om te doen!”

Iets verderop in de straat is ook Stefan Dam met dezelfde glimlach zijn werk aan het uitvoeren. Samen met Dennis is hij verantwoordelijk voor alle nieuwe huisaansluitingen in de wijk. Stefan vult net de gietmof met hars waarmee ook huisnummer 17 is aangesloten op het verzwaarde net.

Stefan legt uit: ”Dankzij deze verzwaring kan iedereen in deze wijk straks zonder problemen bijvoorbeeld hun elektrische auto’s voor de deur opladen, terwijl de zonnepanelen op het dak mensen kunnen voorzien van duurzame energie. Het is toch extra leuk om te zien dat ons werk op die manier alsnog zichtbaar wordt in de wijk.“ Stefan en Dennis krijgen bij deze enorme klus gelukkig nog wel wat hulp. Kraanmachinisten Jesse Wijnen en Arjan Kleyburg ondersteunen ze met alle mogelijke werkzaamheden. Ook hier voert werkplezier de boventoon. Zo kan iedereen altijd erg lachen om hoe 17-jarige kraanmachinist Jesse elke dag weer zijn kraan als nieuw blinkend opboent. De grappen worden gelukkig over en weer gemaakt en men kan het goed van elkaar hebben. Dit tekent dan ook de werksfeer bij de ploegen.

Ook in de buurt blijkt de goede werksfeer niet onopgemerkt. In de buurt Melmerhof in Kampen werd de ploeg zo gewaardeerd dat de frituur bij de buurtbewoners tussen de middag meestal wel aan stond om de ploeg te voorzien van een warme snack!

Terug naar projectoverzicht