Voortgang project Leiding over Noord

Voortgang project Leiding over Noord

De aanleg van Leiding over Noord is inmiddels voor meer dan de helft uitgevoerd. Eneco sprak erover met project- en constructiemanager Edwin Kramer.

Het project vordert, hoe ver zijn we nu?
“Een aantal weken geleden werd de mijlpaal gehaald: we zijn op de helft van de projectplanning. Wat betreft het aantal kilometers tracé, hebben we inmiddels ook de grens van 50% behaald. We verwachten eind maart zelfs al 65% van de leiding in de grond te hebben. Een prachtig resultaat, dat zeker niet vanzelfsprekend is. Tijdens de boringen onder de A20 en de Horvathweg hebben we namelijk onvoorziene achterstand opgedaan.”

Wat gebeurde er bij de A20 en Horvathweg?
“De boringen bij de Horvathweg vinden plaats onder een spoorlijn. Tijdens het boren stuitten we op resten van het oude spoor uit de 19e eeuw. Hierdoor moesten we langzamer en voorzichtiger boren. Ook onder de A20 stuitten we op onvoorziene weerstand: hier lag een verticale drainage onder de snelweg. Bij het aanleggen van de snelweg heb je hier geen last van, maar voor het aanbrengen van dikke transportleidingen ligt dit anders. Ook hier liepen we vertraging op.”

Vertraging? Gaan we de projectplanning dan wel halen?
“Ja, daar gaan we voor. We hebben samen met de aannemers het project onder de loep genomen en waar mogelijk de ontwerpen en planningen aangepast. De nieuwe plannen zijn haalbaar en we hopen over 4 maanden, dus in de vakantieperiode, klaar te zijn. De winter is zacht en het weer wordt alleen maar beter. Dit is natuurlijk gunstig voor het boren en we lopen de achterstand steeds verder in.”

Hoe kunnen obstakels zo’n volkomen verrassing zijn?
“We doen uiteraard vóór het boren uitgebreid onderzoek, ook historisch en archeologisch. De spoorresten onder de Horvathweg lagen op wel 7 meter diepte, waar je zoiets niet verwacht. Je kunt dus niet altijd voorspellen wat je onder de grond tegenkomt. Niet alles is bekend of staat in de archieven. Dit maakt ons werk spannend, het is een uitdaging om hieraan mee te werken.”

Wat is de grote uitdaging bij Leiding over Noord?
“Dat we dwars door de stad heen boren. Hele straten komen open te liggen. Het is ontzettend belangrijk om goed te communiceren met omwonenden. Daar maakt Eneco zich sterk voor. Ten tweede kom je in de ondergrond van een stad van alles tegen. Waar onze leidingen de Schie kruisen, bleek bijvoorbeeld vroeger een brug te hebben gestaan. We moesten de oude fundatiepalen verwijderen vóór het boren.”

Terug naar projectoverzicht