STADSBREED NETWERK VAN PUBLIEKE LAADPALEN IN UTRECHT

STADSBREED NETWERK VAN PUBLIEKE LAADPALEN IN UTRECHT

LomboXnet heeft samen met partners Last Mile Solutions, Siers en ElaadNL de afgelopen jaren de technologie in deze laadpalen ontwikkeld. Deze laadpalen worden nu in heel Utrecht geplaatst. Voor de financiering daarvan is het Energiefonds Utrecht gevraagd. Robin Berg van LomboXnet licht toe: “De laadpalen leveren in de toekomst een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Door zonne-energie tijdelijk op te slaan in elektrische auto’s kunnen we deze energie gebruiken op het moment dat die nodig is. De laadpalen zijn bovendien geschikt om op hoog vermogen te laden. Dit is fijn voor elektrische autorijders, die hun auto snel kunnen opladen, maar ook gunstig om pieken van zon- en windenergie te kunnen gebruiken voor het opladen.

Primeur
Voor het eerst worden deze innovatieve laadpalen in een groot stedelijk laadnetwerk geplaatst. Ook wordt voor het eerst een nieuwe internationale standaard voor de communicatie tussen laadpaal en auto toegepast. In de toekomst kunnen verschillende automerken met de laadpaal communiceren over hoe vol de batterij nog is en wanneer laden óf ontladen kan plaatsvinden. Utrecht heeft daarmee een primeur. Wethouder Everhardt: “Ik ben er trots op dat Utrecht deze wereldprimeur heeft en hiermee voorop blijft lopen met slimme energienetwerken. Het is een belangrijke stap voor de grootschalige opslag van duurzame energie in elektrische auto’s. Elektrisch rijden draagt bij aan schonere lucht in onze stad en een gezondere leefomgeving en brengt Utrecht dichter bij een emissieloze zone in 2030” 

Laadpalen
De gemeente breidt het aantal laadpalen uit op basis van het locatieplan. Voor meer informatie en dit locatieplan, verwijzen wij u naar de website van de gemeente Utrecht. ​

Terug naar projectoverzicht