Werken voor Eurofiber is samenwerken met dynamiek

Werken voor Eurofiber is samenwerken met dynamiek

Eurofiber is in een aantal jaren uitgegroeid tot één van de grotere opdrachtgevers van Siers Telecom. “De samenwerking met Eurofiber is ‘anders dan anders’, namelijk op basis van prestatieleveringen en performance”, licht bedrijfsleider Hugo van Dam van Siers Telecom toe. “Maandelijks wordt er bekeken hoe de aannemers het doen. Dat gebeurt ten opzichte van elkaar en ten opzichte van het contract. Het is een samenwerking die veel dynamiek oplevert”. 

De samenwerking tussen Siers en Eurofiber startte begin 2017 met een aantal kleine opdrachten voor het ontwerpen, aanleggen tot en met het opleveren van glasvezelnetwerken. Een jaar later werden de opdrachten met de KPI’s in een contract vastgelegd.

Inzicht en grip op projecten
Hugo van Dam: “Projectmanagement is onze kracht. De nadruk voor de opdrachten voor Eurofiber legden we op de inrichting van het proces, met onder meer een workflow in Sharepoint, de hulp van Power BI en een op maat gemaakte organisatie.” Ook is er speciale aandacht voor de ontwikkeling van nieuwe of vernieuwende software, waarvoor de procesafdeling van Siers ondersteunt. Deze afdeling houdt zich bezig met het opzetten en verbeteren van processen of het maken van rapportages om meer inzicht te krijgen in en grip op de projecten. Doel: sneller kunnen sturen en Eurofiber razendsnel kunnen voorzien van informatie. Hugo van Dam: “Er is maandelijks overleg met Eurofiber waarbij de nadruk op performance ligt. Je presenteert jezelf als aannemer in aanwezigheid van de drie andere aannemers. De performance heeft invloed op de pricing”.

New Kid on the Block
Voor Eurofiber zijn samenwerking en partnerschap de belangrijkste onderdelen binnen de samenwerking. Tom Uffing, projectmanager bij Eurofiber is vanaf de start van de officiële samenwerking in 2018 betrokken: “De samenwerking ervaar ik als prettig. We zijn eerlijk naar elkaar toe, zeggen wat goed en fout is. Siers windt er geen doekjes omheen. Siers is een soort New Kid on the Block, anders dan de traditionele aannemers uit het verleden. Vooral de open cultuur en de eerlijke communicatie zijn een goede basis voor deze samenwerking. Het bleek een goede match te zijn”.

Siers-Eurofiber-team
Het Eurofiber-team van Siers bestaat uit engineers, werkvoorbereiders, uitvoerders, een schouwer, monteurs en een procesmedewerker die de taak heeft verbeteringen door te voeren. Civiele, blaas- en laswerkzaamheden gebeuren door onderaannemers. De opdrachten zijn verdeeld in drie categorieën: offnet (civiel, blazen en lassen), onnet ODF (laswerk waarbij het bestaande netwerk er al ligt) en Onnet Building (blaaswerk en inpandig). Bij elke soort opdracht hoort een eigen doorlooptijd, van enkele dagen tot maximaal twaalf weken. “Het vergunningentraject is één van de belangrijkste onderdelen van een project”, vertelt Hugo van Dam. “Als je dit goed kunt managen in combinatie met en binnen de planning van ons engineeringsproces, dan gaat de doorlooptijd naar beneden. We hebben een compleet en exclusief team voor Eurofiber ingericht. We hebben de juiste mensen op de juiste plek.“

Corona
Ook binnen de glasvezelaanleg wordt de invloed van corona gevoeld. Hugo van Dam: “in het begin liep het redelijk door. We zagen dat telecompartijen, daar waar het kon, klanten wilden blijven aansluiten. Nu zien we dat de instroom wel iets daalt. In de telecombranche is men toch wel wat vooruitstrevender dan dat je dat over het algemeen bij de nutsbedrijven ziet.” Dat onderschrijft ook Tom Uffing van Eurofiber: “We verwachten dat de weinige kleine vertragingen snel weer worden ingelopen”.

Terug naar projectoverzicht