SDG's
Leuriks Oost, Enschede. 1200 meter tracé in 12 weken.
Het is nauwelijks voor te stellen dat er binnenkort een compleet nieuw stadsdeel op deze grote vlakte staat. Alleen de contouren van de wadi’s en sloten verraden de toekomstige vorm van de woonwijk. Op dit maanlandschap is het team van voorman Eelco Tjeerdsma straks al 12 weken bezig met het bouwrijp maken van het perceel zodat de bouw van 74 vrijstaande woningen in het groen kan beginnen.
Dit project is wel even wat anders voor Eelco’s team. Eelco: “Wij doen dit soort projecten niet zo vaak. Meestal worden wij ingezet voor de complexere saneringsprojecten.
Na het project van de Kop van Enschede vorig jaar is dit echter wel even een verademing. In tegenstelling tot bij dat project kun je hier namelijk meters maken. Je komt weinig verrassingen tegen in de grond en het meeste is zoals van tevoren gepland. Dat maakt dat we op schema lopen en het werk overzichtelijk is.”
Voor dit perceel doet de Siers Groep alle nieuwe aansluitingen vertelt Eelco: Water, Elektra, glasvezel en de Ziggo aansluiting.
Voor de aanleg van het Ziggo netwerk werkt Siers L&M samen met Siers Telecom. De engineering wordt namelijk gedaan door de VodafoneZiggo afdeling van Siers Telecom. Ook bij dit project is het VKI proces dus zichtbaar. Voorheen deed Ziggo de engineering voor dit soort projecten namelijk nog zelf.
Iedere “media” provider heeft haar eigen netwerk, wat zich gedeeltelijk bovengronds, maar vooral ondergronds bevindt. Dit netwerk wordt niet zomaar uitgebreid, dit gaat via een heel proces:
Eén initiatiefnemer van een bouwplan (bv gemeente of projectontwikkelaar), benadert via de combi coordinator alle nutspartijen (vanuit Siers Telecom zitten wij hier namens VodafoneZiggo aan tafel).
In het eerste overleg licht de initiatiefnemer zijn plannen toe. Wanneer de plannen beoordeeld en goedgekeurd zijn door alle nutspartijen, start onze engineering. Onze engineer maakt vervolgens op basis van deze informatie en technische voorschriften vanuit VodafoneZiggo het ontwerp. Dit ontwerp wordt vervolgens uitgewerkt tot een complete uitvoeringsmap, de werktekening is hier een onderdeel van, zoals je gezien hebt in de bouwkeet aan de Gronausestraat bij Eelco.
Bij de Leuriks Oost wordt in combi een KPN en VodafoneZiggo netwerk aangelegd, met Vitens en Enexis.
Het netwerkpad van KPN bestaat in zijn geheel uit glasvezel en het netwerkpad van VodafoneZiggo bestaat voor 95% uit glasvezel en 5% uit coax kabels.
Bij VodafoneZiggo loopt het glasvezel tot in het wijkcentrum. Het netwerkpad tussen wijkcentrum, groepversterker, eindversterker en AOP in de meterkast is nog coax. Er lopen inmiddels pilots om ook het laatste gedeelte van het netwerkpad te gaan voorzien van glasvezel. De verwachting is dat wij hier in 2023 mee te maken gaan krijgen. In de projecten die wij nu aanleggen, nemen we al lege buizen mee waar later glasvezel doorheen geblazen kan worden. Wanneer VodafoneZiggo er voor kiest om het coax deel te vervangen voor glasvezel, is er hierdoor minder civiel werk nodig.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken kunnen de snelheden die nu geleverd worden over het glasvezel netwerk van bv KPN, ook geleverd worden door VodafoneZiggo over coax. Het verschil zit het hem in de upload snelheid. Welk minder belangrijk is voor de gemiddelde consument.
Siers Engineer Sebastiaan Gortemaker heeft het werk voor dit Leuriks Oost geengineerd. Met zijn achtergrond als monteur heeft hij veel ervaring in het veld die hij kan toepassen in zijn werk. Zo voorkomt hij vaak mogelijke conflicten die anders in de uitvoering tot problemen hadden geleid.
Net zoals voor Eelco zijn ook voor Sebastiaan de complexere projecten een grotere uitdaging.
Zo is het uitbreiden van het glasvezelnetwerk in verband met de plaatsing van een nieuw wijkcentrum een stuk complexer.
Vorig jaar zijn er voor VodafoneZiggo ongeveer 450 projecten uitgevoerd, waarbij er een hoofdnet is aangelegd. Dit is het deel tussen het wijkcentrum en eindversterker. Vanuit de eindversterker hebben we ongeveer 18.000 woningen aangesloten.