Een wirwar van glazen spaghetti

Een wirwar van glazen spaghetti

Een wirware van glazen spaghetti in de bus bij Siers Telecom.
Van de buitenkant bezien zou je niet vermoeden wat voor delicaat werk er zich in deze bus afspeelt. Met grote precisie en onder begeleiding van passende muziek werken Koen Nijland en Sebastiaan Bloemen zeer geduldig al meer dan 13 jaar samen voor Siers Telecom. Sebastiaan noemt Koen lachend zijn ‘workwife’ en dat zegt wel wat over de goede band tussen de twee.
 
In opdracht van Eurofiber verzorgen Koen en Sebastiaan namens Siers Telecom deze keer de zakelijke glasvezelaansluiting voor een bedrijf in Doetinchem. Het is altijd de uitdaging om de opleverdatum voor een project als deze te halen. Deze order betreft namelijk een Offnet-locatie en moet binnen 12 weken opgeleverd
zijn. Er is sprake van een offnet-locatie wanneer er een nieuwe aansluiting gegraven moet worden tussen de dichtstbijzijnde handhole en de locatie van de aansluiting. Dit betekent een hoop extra werk, niet alleen voor Koen en Sebastiaan.
 
De opgegeven 12 weken klinkt misschien nog ruim, maar is ook inclusief termijnen voor vergunningen, bodemonderzoeken en andere omgevingsfactoren die meespelen. Er moet dus snel geschakeld worden om alles op tijd voor de aansluiting geregeld te hebben. Daarom is er bij Siers Telecom een intern proces ingeregeld waarbij iedere verantwoordelijke voor een deel van het proces zijn/haar zaken binnen een bepaalde termijn afrondt om te garanderen dat alles op rolletjes loopt. Er komt nogal wat kijken dus, bij zo’n glasvezelaansluiting.
 
Daar weten Koen en Sebastiaan alles van. Allereerst wordt de pasgeblazen glasvezelkabel uit de handhole gehaald (een handhole is een grote plastic doos in de grond die de lasverbindingen van de glasvezelkabels bevat en beschermd). Ze voeren de kabel voorzichtig de bus in, de werkbank op. Nu kan de operatie beginnen. Als een volleerd chirurg ontleedt Sebastiaan voorzichtig de kabel van de mantel. De dunne glazen inhoud wordt zichtbaar. Ondertussen weet Koen alle losse kabeltjes netjes te scheiden en zo orde in de chaos te scheppen. Ze zijn een goed team met z’n tweeën, vindt ook Sebastiaan: “Ik heb er soms het geduld niet voor, gelukkig is Koen er dan bij, die altijd koelbloedig blijft onder de wirwar van draden.”
 
Eenmaal alle draden ontleed is het tijd om de doorverbinding te maken. Dit gaat uiterst precies met speciaal hiervoor ontwikkeld gereedschap. Zo wordt de verbinding in de kabel zo nauwkeurig mogelijk gemaakt. Dit voorkomt problemen in de toekomst. Als de kabels zijn verbonden worden deze opgeslagen in een speciaal hiervoor bestemde lascassette. Deze beschermt de las en heeft ruimte voor nog veel meer kabels in de toekomst. Zo wordt het geheel netjes en ordelijk weggewerkt en opgeslagen, met ruimte voor een eventuele extra aansluiting in de toekomst.
 
Het Doetinchemse bedrijf kan genieten van haar supersnelle nieuwe glasvezel aansluiting. Het werk is niet voor iedereen weggelegd, maar Koen en Sebastiaan zouden niet anders willen. Op naar de volgende 13 jaar!

Terug naar projectoverzicht