Vervangen gasleiding Zwolle

Vervangen gasleiding Zwolle

Siers heeft van Enexis de opdracht gekregen om vanuit het Solo contract een PVC gasleiding te vervangen voor PE in het centrum van Zwolle.
 
Uitvoerder Tom Mulder: “De gasleiding ligt onder een overdekt winkelcentrum, voor de ingangen van diverse grote winkelketens. Dat is meteen ook de reden voor het vervangen van deze gasleiding. Deze PVC leiding bevat veel mofverbindingen en aansluitingen. Een aantal van deze verbindingen is niet meer in gebruik en elke mofverbinding of aansluiting vergroot de kans op een lekkage. Een mogelijke gaslekkage in een overdekt winkelcentrum is absoluut niet veilig en gaf voldoende reden voor vervanging van dit leidingdeel.”
 
Siers kreeg vanuit de gemeente Zwolle en Enexis een aantal randvoorwaarden opgelegd voor de uitvoering van de werkzaamheden:

  • Er mag niet op vrijdag gewerkt worden;
  • Iedere donderdagmiddag dient de projectlocatie straatwerkklaar achtergelaten te worden;
  • Er mag niet gewerkt worden met machines die brandstof uitstoten i.v.m. fijnstof;
  • Bij elke gasdoorverbinding / opkapping dient de meldkamer ingelicht te worden;
  • Bij elke gasdoorverbinding / opkapping dienen leidingdelen niet alleen drukloos maar ook gasloos gemaakt te worden d.m.v. air-moven;
  • Bij het affakkelen en air-moven dient altijd een WV’er op het werk aanwezig te zijn;
  • Bij elke gasdoorverbinding zijn twee ventilatoren (welke 7000m3 per/uur per stuk aan lucht verplaatsen) aanwezig om mogelijke restanten van gas zo goed mogelijk te verspreiden.
 
Daarnaast dienden de werkzaamheden in de eerste week van april gereed te zijn, vanwege het bezoek van de koning en koningin op Koningsdag, 27 april.
 
Om aan al deze voorwaarden te kunnen voldoen, is onder andere gewerkt met elektrische kraantjes. Deze stoten geen brandstof uit en waren derhalve uitermate geschikt voor dit project. Verder is tijdelijk een extra ploeg ingezet, omdat de leidingen niet conform bestektekeningen in de grond lagen. In het verleden bleken de tekeningen niet goed gedigitaliseerd, waardoor in eerste instantie op de verkeerde locatie is gegraven en dus tijd verloren is gegaan.
 
Het project is uiteindelijk binnen de afgesproken termijn afgerond. De bezoekers van Koningsdag hebben hier geen enkele hinder van ondervonden.

Terug naar projectoverzicht