Revisiewerkzaamheden voor netbeheerders

Revisiewerkzaamheden voor netbeheerders

Revisiewerkzaamheden voor netbeheerders:
“Totdat wij geen kabels en leidingen meer leggen…”

Nieuwe woonwijken, verleggingen van kabels, nieuwe leidingen, uitbreidingen van middenspanningsruimtes. Er gebeurt veel in de Nederlandse bodem (en soms net daarboven). En dat moet allemaal in kaart worden gebracht. Siers Infraconsult is hierin gespecialiseerd en werkt veel voor netbeheerders, bijvoorbeeld voor Stedin. Sinds maart 2019 verzorgt Siers voor Stedin revisiewerkzaamheden voor de regio’s Utrecht en Delft.

“We merkten dat er bij Siers al flink wat ervaring was, opgedaan bij andere netbeheerders”, zegt Binne Meijer, teamleider Asset Data Midden bij Stedin. “Het helpt enorm dat de Siers-medewerkers een prettige manier van samenwerken kennen, proactief en zelfstandig zijn en de verantwoordelijkheid nemen. We waren aangenaam verrast”.

Verbanden leggen
Een revisietekenaar tekent meer dan alleen een lijntje. Het gaat er in dit werk vooral om dat er verbanden worden gelegd: een nieuwe situatie, de plek van een aftakking, een mantelbuis op een vreemde plek. “Je moet vooral de juiste vragen weten te stellen”, aldus Lorenzo Acker. Hij is binnen Siers Infraconsult verantwoordelijk voor de coördinatie van de werkzaamheden voor Stedin. Vier medewerkers van Siers voeren voor Stedin een diversiteit aan grote en kleine projecten uit: transportkabels, trafostations, maar ook huisaansluitingen. Zij plaatsen de revisie rechtstreeks in het GIS (Geografisch Informatie Systeem) van Stedin.

Het voordeel is volgens Lorenzo Acker dat de basiskennis bij de Siers-medewerkers er in de meeste gevallen al is: “wij werken namelijk voor veel netbeheerders en bovendien vaak al heel lang. Ervaren tekenaars hebben het werk binnen twee weken onder de knie. Opschalen kunnen wij vaak a la minute. Het verwerken van de revisie verzorgen wij van a tot z. Het opgeleverde eindproduct hoeft niet meer langs de tekenkamer van Stedin”.

Niets is standaard
Revisiewerk is vaak onvoorzien en dus niet altijd makkelijk te plannen, vertelt Lorenzo: “Soms zijn niet alle documenten volledig, soms is de situatie anders dan op de KLIC (Kadaster) aangegeven en dat kost uitzoekwerk en -tijd. Elke situatie is weer anders. Soms is het detectivewerk, waarbij je speurt in GIS, Streetview, Google Maps en in de vele aangeleverde documenten. We hebben veel contact met de tekenaars, werkvoorbereiders en projectleiders van Stedin. Zelfs op afstand zijn deze lijntjes nog kort. Omdat onze tekenaars allemaal bij elkaar in één gebouw (in Oldenzaal) werken, kunnen we hier ook overleggen. Even een situatie aan een collega voorleggen: “Wat denk jij?” of “Hoe zou jij dat oplossen?”, gebeurt met de regelmaat van de klok”.

MS-kabels en stations
Er is veel aandacht voor de kwaliteit van de revisie van hoogspanningskabels. De ligging ervan is van groot belang. Ook de revisie van stations behoort tot de opdracht: data, types en functies worden tot in detail in kaart gebracht. Straks hoeft niemand meer in de auto te stappen om een station van binnen te bekijken.

Toekomst
“Revisie is in feite oneindig”, zegt Lorenzo Acker. “Vernieuwingen en uitbreidingen blijven er altijd. En door de energietransitie leidt het zelf tot nóg meer kabels in de grond. Dit werk stopt totdat wij, mensen, geen kabels en leidingen meer leggen”. Wel gaat het revisiewerk in de toekomst veranderen. “Niemand weet eigenlijk wanneer”, vervolgt Binne Meijer. “Mijn persoonlijke inschatting is dat binnen twee tot vijf jaar een flink deel van ons werk gedigitaliseerd is. Dit zou het mogelijk moeten maken om data die we krijgen van uitvoerende aannemers,  direct met XML te laden in ons digitaal informatiesysteem. Handwerk wordt steeds minder”.

“Wij zijn als Stedin blij met de kwaliteit die Siers levert op gebied van revisie”, aldus Binne Meijer. “Daarom hebben we een deel van het plantekenwerk ook aan Siers uitbesteed, en met succes.”

 

Terug naar projectoverzicht