Grijs gietijzer

Grijs gietijzer

Iets om toch even bij stil te staan. Eind 2017 is al het grijs gietijzer van Enexis in Deventer verdwenen. Met het maken van de laatste mof, het dichtgooien van de sleuf en het opnieuw bestraten is één van de twee projecten hiervoor door Siers afgerond. ‘Mooi conform opdracht en ruim voor de afgesproken datum van 2024 met de SodM (Staatstoezicht op de Mijnen)’, zegt Roelof Lezwijn (engineer gas bij Enexis).
 
Siers mocht deze werkzaamheden in opdracht van Enexis uitvoeren. Peter oude Alink en zijn ploeg zijn hier van december 2016 tot begin oktober 2017 bezig geweest met het vervangen van de grote gietijzeren leidingen door PVC. Ze liepen voor op de planning, die vereiste dat het project in week 44 afgerond zou worden.
 
In 2024 moet al het grijs gietijzer van Enexis vervangen zijn. De reden van vervanging is het brosse karakter van grijs gietijzer, waardoor er kans is op breuk van de leiding als deze bijvoorbeeld door grondzetting onder mechanische spanning staat. Wat de situatie in Deventer bijzonder maakte, was de grote diameter van veel leidingen.
 
Uitvoerder Tom Mulder was erg te spreken over de werkzaamheden. ‘We hadden het geluk dat we voor dit project bij een onderaannemer een speciale hydraulische knipper hadden gezien, die we over konden nemen. Eerder moest het gietijzer met een hamer kapot worden geslagen, wat natuurlijk veel meer tijd in beslag nam. Voor dit project kwam die hydraulische knipper dan ook erg goed van pas.’
 
Het nu afgeronde project omvat een kleine 2.000 meter. ‘Een lastig deel was het stuk aan de Stationsstraat’, vertelt Roelof, want hier rijden veel lijnbussen langs. Enexis, de gemeente Deventer en Siers zijn gezamenlijk opgetrokken om het project tot een goed einde te brengen. ‘Op de kruising van de Zwolseweg met de Longoliusstraat was er weinig ruimte in de grond en hadden we te maken met kruisingen met middenspanningskabels. Dit is door onze aannemer Siers goed aangepakt.’
 
Tom Mulder heeft dit moment aangegrepen om het project symbolisch over te dragen aan Enexis. Nadat de mannen gezamenlijk hebben geluncht bij de snackbar worden de laatste huisaansluitschetsen met beproevingsrapporten vanuit de koffer geüpload naar een USB stick en overgedragen aan uitvoerder Jaap Westerink Van Enexis.

Terug naar projectoverzicht