Gaslekzoeker is een bijzonder beroep. Het vraagt een hoge mate van zelfstandigheid. De gaslekzoeker is vooral het visitekaartje van de netbeheerder. Siers beschikt binnen het ondergrondse infra-pakket ook over een afdeling gaslekdetectie.
De veertien gaslekzoekers van Siers lopen op jaarbasis zo’n 20.000 kilometer, waarbij ze zo’n 7500 km hoofdleiding detecteren en dat gebeurt in de periode van maart tot november. Het is dus seizoenswerk. De gaslekzoekers van Siers blijven binnen het bedrijf aan het werk door ze buiten dit seizoen ander werk aan te bieden. De vele disciplines binnen Siers maken dat dit vrij eenvoudig kan. Bij aanvang van het nieuwe seizoen zijn de ervaren gaslekzoekers weer terug op hun post.
Meerjarencontracten
Siers heeft een meerjarencontract met netbeheerders Westland Infra, Rendo, Liander (Veluwe, randmeren, regio Nijmegen tot Gorinchem) en Enexis (Zwolle en Hengelo) voor gaslekdetectie van de leidingen in de grond. Voor Liander en Rendo werken we sinds 1999, voor Westland sinds 2010 en voor Enexis sinds 2012. Richard van Veen van Liander is tevreden over de samenwerking: “Ik heb prima contacten met Siers, zowel met de lopers als met de contactpersonen op kantoor. De aanpak van Siers is professioneel. Het neemt namelijk zelf initiatieven. Daar waar andere aannemers bijvoorbeeld nog met telefoons werken, werkt Siers met tablets”.
Vervangen gietijzeren leidingen
Een gaslek, hoe klein dan ook, kan grote gevolgen hebben. Vooral nu er nog steeds gietijzeren leidingen in de grond liggen. Weliswaar zijn de netbeheerders hard aan het werk om ze te vervangen door kunststof of staal, de kans op lekkage in een gietijzeren leiding is altijd nog groter. Die kans is nog groter wanneer de grond verzakt is, de leiding een straat kruist met veel en zwaar verkeer of daar waar veel drempels zijn aangebracht. In 2010 hebben de netbeheerders afgesproken de gietijzeren leidingen versneld te vervangen. Ruim de helft van alle gietijzeren leidingen is in de afgelopen tien jaar inmiddels vervangen, zo’n 3000 kilometer. Het totale gasleidingnet in Nederland is op dit moment ruim 125.000 kilometer.
Real time monitoren
Siers innoveert als het gaat om gaslekzoeken. Onze gaslekzoekers zijn uitgerust met gps. Onze opdrachtgevers kunnen real time monitoren waar de gaslekzoekers zijn en zien wat is afgerond en wat nog niet. Deze manier van werken is geïntroduceerd na een lean-verbeterproject binnen Liander en Siers, waarbij Siers gevraagd is mee te denken bij de inrichting van de applicatie. Dennis Balster is projectcoördinator gaslekdetectie en landmeetkundige diensten bij Siers: “Elke melding gaat automatisch naar het systeem van de opdrachtgever die dan ook onmiddellijk de melding ziet verschijnen. Hadden we jaren geleden nog dozen met tekeningen, nu gebeurt alles digitaal. Binnenkort willen we een pilot uitvoeren met augmented reality, waarbij de ligging van de in de grond aanwezige gasleidingen geprojecteerd wordt in het camerabeeld van de tablet. De gaslekzoeker ziet zichzelf als het ware over de leidingen, geprojecteerd in het camerabeeld, lopen.
Wij denken dat dit de kwaliteit en betrouwbaarheid van het product gaslekdetectie verhoogt.”
Bodemkennis
Naast innovatie is ervaring en kennis van de bodem en het leidingstelsel belangrijk evenals de logica ervan. Dennis Balster: “Zo is gas in droge grond veel eerder aan de oppervlakte dan in andere grondsoorten. Ook is een gaslekindicatie vaak een kwestie van slim zoeken. Een indicatie in of rondom asfalt wil niet altijd zeggen dat het lek ook daar zit. Gas kan zijn weg niet door asfalt naar boven zoeken, dus zoekt het een andere route, bijvoorbeeld via een mantelbuis of via het riool. Het lek kan dan aan de andere kant van de weg liggen. Wij controleren ook altijd de koppelingen van de hoofd- naar de dienstleiding. Ervaring leert dat hier de meeste lekindicaties gedetecteerd worden. Daarnaast kunnen gaslekken ontstaan door graafschade of simpelweg door een kiezelsteentje dat tegen een leiding ligt en na verloop van tijd door beweging de leiding beschadigt. Die kennis zit bij onze mensen in hun hoofd, verkregen via opleiding én jarenlange ervaring.” Alle medewerkers hebben VCA in hun bezit, VIAG VOP-G assistent (Voldoende Onderricht Persoon) en het certificaat Bovengronds Lekzoeken (KIWA).
Meer informatie? Informeer bij Paul Kiewik : 06 - 290 305 77 of p.kiewik@siersgroep.nl.