De GIS-vijver van Siers: inzet van deskundigen

De GIS-vijver van Siers: inzet van deskundigen

Tussen januari en juli 2018 detacheerde Siers Infraconsult twaalf GIS-operators bij Alliander voor de uitvoering van specifieke GIS-werkzaamheden. “We hadden destijds capaciteit nodig omdat we het intern niet konden oplossen”, licht projectmanager Ron de Ruiter van Alliander toe. “Met Siers deden we eerder een soortgelijk traject. De opstartsnelheid was daardoor snel, dus we konden veel sneller aan de slag”.

De opdracht voor Alliander is een van de vele voorbeelden waarbij Siers GIS-operators inzet. Siers werkt voor alle grote netbeheerders van Nederland. Bij elke detachering neemt een GIS-operator een schat aan ervaring mee naar een volgende opdracht(gever). Opdrachtgevers plukken daar de vruchten van. Ron de Ruiter: “De medewerkers van Siers kunnen zelfstandig werken, omdat ze ervaringsdeskundigen zijn. Er worden medewerkers ingezet die vergelijkbaar werk hebben gedaan.”

Ervaren
Siers is ervaren in het intekenen van complete netten, bijvoorbeeld een complete wijk met alle hoofdleidingen, huisaansluitingen, trafokasten, zowel in de nieuwbouw als sanering, in combinatie met veldwerk. Kortom: data buiten verzamelen, binnen muteren en opleveren. Teamleider Niels Hartogsveld van Siers Infraconsult: “Wij bouwen daarnaast ook tools voor (en samen met) opdrachtgevers. Bijvoorbeeld om meetbestanden te kunnen verwerken tot revisietekeningen. Die gaan vervolgens rechtstreeks naar de assetregistratie van de netbeheerder.” Siers bouwt en vult ook databases met informatie uit het veld. Hierbij maakt Siers gebruik van methodes waarbij informatie vanuit bijvoorbeeld een schouw real-time doorgestuurd wordt naar de operators.

Zeer groot aantal tekeningen
Siers heeft tachtig GIS-operators in dienst. Ze hebben allemaal minimaal de basiskennis en ervaring of specialistische ervaring. Ze werken vaak voor verschillende specifieke opdrachtgevers, met name Nederlandse netbeheerders. Zowel voor separate opdrachten als op detacheringsbasis, van twee maanden tot, in sommige gevallen, zelfs vijftien jaar.

Een van hen is GIS-operator Sascha Rome: “in de periode van januari tot juli 2018 werkte ik mee aan een opdracht voor Alliander. Toen de opdracht was afgerond, bleef ik, samen met drie collega’s, ook op detacheringsbasis, werken voor een vervolgproject. Onze taak was om een zeer groot aantal tekeningen te controleren op kwaliteit en juistheid. Wij hebben allemaal een brede basis, omdat we voor meerdere netbeheerders werken voor verschillende disciplines in de ondergrondse infra. We kunnen heel makkelijk switchen en nemen veel kennis en ervaring mee naar volgende opdrachtgevers.”

Opleiden van GIS-operators
De procedure die Siers hanteert bij het aannemen van GIS-operators is uniek. Teamleider Niels Hartogsveld van Siers Infraconsult: “omdat er, behalve zeer specifieke cursussen, geen vooropleiding is voor het intekenen van kabels en leidingen, doen wij dit zelf. De inwerkperiode is intensief met een startopleiding van drie weken. We zien dan al vaak snel een bepaalde kwaliteit in een medewerker. Wij passen werkend leren toe, waarbij we gebruik maken van een senior-junior-systeem. We koppelen een medewerker in opleiding aan een ervaren medewerker. Als dat goed gaat, als wij het vertrouwen hebben, dan is hij of zij klaar om projectmatig ingezet te worden, dan wel intern, dan wel bij een opdrachtgever. We bekijken per medewerker of hij of zij geschikt is voor specifiek werk of past bij een specifieke opdrachtgever.“

Cursus met opdrachtgever
Volgende week start Sascha bij een nieuwe opdrachtgever (een andere netbeheerder) voor het uitvoeren van revisiewerkzaamheden, waar hij eerst een certificaat heeft gehaald om voor deze opdrachtgever te mogen werken: “we organiseren samen met deze opdrachtgever de cursus. We leren de software kennen, wat de betekenis is van de elementen, welke wel en welke niet samen kunnen, et cetera. Inhoudelijk gaat het over wat de regels zijn, bijvoorbeeld hoe je een kabel invoert op een kabelgoot, wat de correcte stappen zijn om een gaskast op te voeren.” De cursus duurt drie tot vier weken, waarvan voor alle disciplines een aantal dagen een examen moet worden afgelegd.

Sparren met collega’s
De Siers-medewerkers werken straks drie dagen per week op de locatie van de opdrachtgever. De andere dagen zijn ze te vinden op het Siers-hoofdkantoor. “Wij zijn één van de weinigen waar tekenaars wel op afstand werken, maar zo weinig mogelijk thuis”, legt Niels Hartogsveld uit. “De binding met Siers blijft dan sterk, net als die met collega’s. Zo kun je veel beter kennis te delen, sparren of een second opinion vragen. Het werkt heel goed, als een collega nog geen twee meter achter je zit.” Sascha Rome: “om een goede GIS-operator te zijn, moet je goed zijn in sparren en niet alleen willen werken. Bij dit werk hoort interactie. Wij willen immers allemaal kwaliteit leveren.”

Siers Infraconsult is actief op het gebied van engineering, inmeten, revisie, assetregistratie, geodesie, kabel- en leidingdetectie, gaslekzoeken, vectoriseren, ontzorgt op het gebied van WI(B)ON-wetgeving en ondersteunt opdrachtgevers met de inzet van medewerkers (detachering).

Terug naar projectoverzicht