Gamers en gymdocent aan de slag als technisch tekenaar

Gamers en gymdocent aan de slag als technisch tekenaar

Gamers en gymdocent aan de slag als technisch tekenaar

“Eerst zorgen dat je meer, goed personeel hebt, dan word je als bedrijf vanzelf gedwongen om op zoek te gaan naar meer werk.” Dat is het motto van Jochen Tulp, adjunct-directeur Infraconsult bij de Siers Groep in Oldenzaal. Het bedrijf biedt ondersteunende diensten voor het ontwerp en de aanleg van ondergrondse infra. Als je wil werken, krijg je van Tulp een kans. Zijn doel? “Elke maand hebben we minstens één instromer.” Volgens hem is zo’n ambitieuze doelstelling de beste strategie. 

Zij-instromers
“We zijn een grote werkgever in onze regio. Ik vind dat we een verplichting hebben om mensen aan werk te helpen bij wie dat lastig gaat. We gaan altijd in gesprek – dat kost je maar een uurtje”, vertelt Tulp. “Als het denk- en werkniveau in orde is, leer je de techniek wel bij ons in het bedrijf. We willen graag een kweekvijver zijn.” Siers Groep heeft een zelfstandige detacheringspoot, ViaSiers. Twee recruiters zorgen voor het invullen van de vacatures, maar ze zoeken ook naar interessante zij-instromers. “Dan gaat het niet om een specifieke functie, maar om een profiel”, vertelt Tulp. “We zoeken naar mensen die goed overweg kunnen met computers, handig zijn met planning en organisatie en een goede discipline hebben”.

Frisse blik
De gemiddelde leeftijd van de zij-instromers is ongeveer 25 jaar en het is een diverse club: drie ‘gamers’ van de opleiding Creative Media & Game Technology, maar ook iemand met een opleiding tot gymleraar en medewerkers die internationale handel hebben gestudeerd. Voor hen is het lastig om werk in de regio te vinden – veel werkgevers zitten in het westen van het land.De zij-instromers zijn wat Tulp betreft meer dan alleen extra handjes. “Voor de gamers is werken met animaties, 3D en augmented reality de normaalste zaak van de wereld. Wij denken in onze sector eigenlijk standaard nog in 2D. We zijn een productiebedrijf, dus we kunnen lastig veel capaciteit vrijmaken voor innovatie. Dankzij deze zij-instromers kunnen we toch veranderingen in gang zetten. Ze zijn voor ons ook echt ‘gamechangers’.”

Leerwerktraject
Geschikte kandidaten gaan een leerwerktraject in van zes weken. Telkens draaien ze ongeveer twee
weken mee op een afdeling, waar een ervaren kracht ze als mentor onder de hoede neemt. “Je wisselt telkens van plek, zodat we samen kunnen kijken waar iemand het beste tot zijn recht komt. Daarna ga je de productie in en ontwikkel je je verder.” Maar wie zijn plekje gevonden heeft, moet daar
ook vooral niet te lang blijven zitten. “Ik vind het bijzonder als mensen niet na ongeveer een jaar hun hand opsteken en bij me aangeven dat ze iets anders willen”, vertelt Tulp. “Je komt rond die tijd in een vanzelfsprekende sleur. De tijd dat je veertig jaar lang hetzelfde werk doet, is echt voorbij.”

Is je interesse in onze veelzijdige wereld gewekt? Kijk dan eens op www.werkenviasiers.nl


​bron: BNL / foto Rene van den Burg

Terug naar nieuwsoverzicht