Waterfront Harderwijk

Waterfront Harderwijk

Nieuwe woonwijk, nieuwe technologie
Als je heel stil bent hoor je op deze zandvlakte in de verte het gefluit van dolfijnen. De plek waar het nieuwe duurzame bouwproject, genaamd Waterfront Harderwijk, verrijst ligt namelijk onder de rook van het Dolfinarium in Harderwijk. En over stilte gesproken: Je hoort nauwelijks dat de Siers Groep hier ook aanwezig is. Voorman Arjan Wesselink en zijn team zijn hier namelijk in alle stilte aan het werk om de warmtevoorziening voor de woonwijk aan te leggen. Dit doen ze grotendeels elektrisch en daarmee niet alleen praktisch geruisloos, maar ook emissieloos.

Er is nog iets anders bijzonders met deze bouwlocatie in Harderwijk aan de hand. Dit is namelijk de locatie waar vroeger de asbestfabriek Asbestona Harderwijk stond. Voor ieders veiligheid is in opdracht van de gemeente Harderwijk de grond volledig gesaneerd. De bovenste meters grond zijn veilig verwijderd. Bovenop de oude grond is vervolgens een scheidingsdoek aangebracht.

De leeflaag is vervolgens weer aangevuld met schoon geel zand. Dit alles is natuurlijk gebeurd voordat onze mannen aan het werk zijn gegaan.

Er hebben verder geen werkzaamheden onder het scheidingsdoek plaatsgevonden. Tijdens de geplande gestuurde boring, uitgevoerd door onze dochteronderneming SWST, was er echter geen ontkomen aan. De HDD-boring ging door het vervuilde deel onder de watergang naar het stadhuis toe. De boorspoeling die tijdens de boring gebruikt werd, is vervolgens als asbestverdacht materiaal aangemerkt en derhalve in afwachting van onderzoek apart in containers opgeslagen. Na onderzoek bleek het bentoniet inderdaad een grote hoeveelheid asbest te bevatten. Extra goed dus dat er met zoveel zorgvuldigheid is gehandeld.
NTP heeft de werkzaamheden ten aanzien van de vervuiling begeleid. Tijdens de werkzaamheden onder het scheidingsdoek (in het vervuilde deel) was er ook een DLP’er aanwezig (DLP staat voor Deskundig Leidinggevende Projecten verontreinigde grond).

Na alle voorbereidingsmaatregelen was het tijd voor de ploeg van Arjan om het terrein bouwrrijp te maken in de flinke laag nieuw, vers en schoon zand. De ideale omstandigheden om de nieuwe stadsverwarmingsleidingen te graven waren aanwezig. Met de elektrische kraan, een Limach E88.1, zijn de nieuwe sleuven zorgvuldig gegraven. Verschillende lengtes en diameters leiding, variërend van PEØ110 t/m PEØ250 worden zorgvuldig gespieggellast. Een precies klusje, want alle bochten en hoeken moeten natuurlijk wel goed uitkomen in deze toekomstige woonwijk. Volgend jaar zullen hier namelijk tientallen kadewoningen, walwoningen en appartementen gebouwd worden, allen gasloos.

De nieuwe leidingen, geïnstalleerd door de ploeg van Arjan, zullen al deze woningen gaan voorzien van warm water. Het warme water van stadsverwarming ontstaat doorgaans door warmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales of door aardwarmte van enkele kilometers diepte. De temperatuur van dit warme water is normaal gesproken zo’n 80 à 90 graden Celsius. Om dit warme water te vervoeren gebruiken we vaak stalen leidingen met isolatie. Deze stalen leidingen worden dan ter plekke gelast.

Dat is hier echter anders, het gaat hier namelijk om een lage temperatuur warmtenet van Warmtenetwerk Harderwijk. Het water dat deze wijk gaat voeden komt aan met een constante aanvoertemperatuur van ongeveer 14 graden Celsius. De warmte is afkomstig van de restwarmte van de nabijgelegen rioolzuiveringsinstallatie. Alle huizen in de wijk krijgen een eigen warmtepomp. Deze verwarmt zelf het binnengekomen water op de benodigde temperatuur voor het verwarmen van het huis.
 
Doordat het water met een lagere temperatuur binnenkomt volstaan de 100% kunststof (PE) leidingen zonder staal. Deze leidingen kunnen daardoor worden gespiegellast, iets heel anders dan conventioneel lassen. Met spiegellassen worden de leidingen namelijk aan elkaar gesmolten door ze te verhitten met een verwarmingselement (een soort groot strijkijzer) tot ze praktisch vloeibaar zijn. De uiteinden van de te lassen delen worden met een kleine kracht tegen elkaar gedrukt in een speciaal hiervoor bestaande mal. Hierdoor versmelten de uiteinden en krijg je een mooie dichte las.

Alle apparatuur aanwezig om te spieggellassen wordt duurzaam gevoed door een speciaal hiervoor ingezette zon-aanhanger. Deze aanhanger heeft meerdere accupacks die worden bijgeladen door een groot oppervlakte zonnepanelen. Het oppervlakte van de zonnepanelen wordt tot 3 keer zo groot wanneer neergezet en uitgeklapt. Een prachtig ruimtebesparend systeem wat de efficiëntie en inzet van de aanhanger vergroot.

Arjan voegt daar aan toe: “Wanneer op donkere dagen de accu’s onder 20% batterijpercentage komen springt een HVO-aggregaat bij. Deze laadt heel gelijkmatig de accu’s op. Ook ’s nachts laadt het HVO-aggregaat, met een laag toerental, stationair de accu’s vol tot 90%. Het voornaamste voordeel – naast de milieubewustere keuze – is de stilte op de werkplek. Tijdens het spiegellassen hadden we geen last van een lawaaierig conventioneel aggregaat. Dat is toch prettig als je er de gehele dag mee moet werken.”
Arjan heeft het goed naar z’n zin met de ploeg. Als warme broodjes gaan de PE-leidingen de grond in. Het is wel een klus voor mensen met geduld. Iedere las moet niet alleen met veel aandacht gemaakt worden, maar heeft ook een lange afkoeltijd voordat de volgende leiding in de mal geplaatst kan worden om de volgende las te maken. Het zorgt er wel voor dat er ook tijd en ruimte is voor plezier op de bouw en dat zie je wel af aan deze ploeg.

Als alle leidingen in de grond zitten is het tijd voor een spannend moment. Het hele systeem wordt onder hoge druk getest op lekkage. Waar er uiteindelijk maximaal 10 bar op de leidingen komt te staan wordt er nu voor de test maar liefst 24 uur lang 13 bar druk op de leidingen gezet. Altijd een spannend moment, maar wel één die de ploeg van Arjan met vertrouwen tegemoet ziet. Ze hebben vertrouwen in hun werk en in elkaar.

Arjan blikt terug op een mooi project: “Als alles er straks op zit heb je het toch maar weer mooi voor elkaar gebokst met z’n allen. Het is mooi om onderdeel te zijn van een project als deze, waar een oud asbestterrein uiteindelijk wordt omgetoverd tot duurzame nieuwe woonwijk aan het water. En dat alles met uitzicht op een prachtige oude molen, het dolfinarium en zo duurzaam mogelijk met een mooie ploeg. Wat wil je nog meer.”

Terug naar projectoverzicht