Vervangen afsluiterputten SV Nieuwegein

Vervangen afsluiterputten SV Nieuwegein

In opdracht van Eneco zijn we in Nieuwegein bezig met het vervangen van de afsluiterputten van de stadsverwarming.

In Nieuwegein zijn onze mannen 1,5 week bezig geweest met de voorbereidingen voor het vervangen van een afsluiterput. De oude afsluiterput bestaat uit buizen, die door beton lopen. De buizen zijn niet beschermd en worden poreus doordat de put onder water komt te staan. Omdat opdrachtgever Eneco de leveringszekerheid dient te garanderen, hebben zij besloten de betonnen afsluiterputten te vervangen. Deze betonnen afsluiterputten worden vervangen door ingeschuimde afsluiters, DN 300/450.

De werkzaamheden starten met het graven van een sleuf om de betonnen afsluiterput, die zo’n 2 meter onder de grond ligt. Vervolgens vindt er sleufstempeling plaats om te voorkomen dat de grond er omheen verzakt. Omdat de grond op deze locatie voornamelijk bestaat uit veen, hebben de mannen van Siers eerst een drain onder de grond aangebracht. Als ze dit niet zouden doen, zou de boorput constant vol blijven lopen met water. De drain is weer afgedekt met zand en met keien. Vervolgens kunnen ze de bestaande leidingen aanboren en voorzien van zuiglansen. Door middel van vacuüm trailers wordt het water, dat al gauw 80 graden is, uit de leidingen gezogen. Dit water wordt opgevangen in een opvangbak. In tegenstelling tot het verleden, toen men het water in de put weg liet lopen, is deze manier niet alleen veiliger, maar kan men bovendien het water terug in de leidingen pompen en hergebruiken. Omdat er demi-water door de leidingen loopt, dat speciaal aangemaakt wordt, levert dit ook nog eens tijdwinst op. Huishoudens willen natuurlijk zo kort mogelijk van de druk af zijn, wat op deze manier haalbaar is.
Nadat de nieuwe, in geschuimde afsluiters geplaatst zijn en aan de bestaande buizen zijn gelast, kan de sleuf weer gesloten worden.

Terug naar projectoverzicht