Vakantiegevoel tijdens landmeetkundige inwinning

Vakantiegevoel tijdens landmeetkundige inwinning

In het Geuldal (Zuid Limburg) baant de snelst stromende rivier van Nederland zich door een prachtig landschap tussen met name Epen en Genhoes bij Valkenburg. De bloeiende graslanden langs de oevers, de bosflora in de hellingbossen en de kronkelende Geul, een kantoortuin in levende lijve.

Waterschap Limburg heeft Siers Infraconsult opdracht gegeven om ca. 39,5 kilometer van de Geul, de Selzerbeek en hun zijbeken in te meten. 

Dankzij de relatief grote hoogteverschillen, mooie vergezichten en kronkelende beekjes heb je in het mooie Geuldal al snel een vakantiegevoel. Maar als het regent dan veranderen deze waterlopen binnen zeer korte tijd in een kolkende watermassa. 

Goed waterbeheer is in dit deel van het land heel belangrijk. Om hierin goede prognoses te kunnen maken hebben de hydrologen van Waterschap Limburg belang bij accurate data. Deze data wordt op dit moment door de meetploegen van Siers Infraconsult ingewonnen.
Om het bergend vermogen van deze meanderende waterlopen te kunnen bepalen meet de meetploeg de aslijn van de waterloop en daarbij om de 100 meter een dwarsprofiel haaks daarop. Ook alle aanwezige kunstwerken zoals bruggen, duikers, vispassages en beverdammen worden ingemeten.

Waterschap Limburg levert zeven deelprojecten (zogenaamde check-outs) van het te meten gebied aan de projectcoördinator. Voor het inwinnen van de data maakt Siers Infraconsult gebruik van SurvPC van Carlson, hierin worden gemeten punten en objecten in een Geodatabase (gdb) geplaatst. Na afronding van een deelproject leveren wij een check-in bestand per deelproject op aan onze contactpersoon van Waterschap Limburg.

Het is voor onze landmeters een uitdagende klus in één van de mooiste gebieden van Nederland.

Projectteam

 • Wouter Kuipers 
  Landmeter
 • Alexander Herbers 
  Landmeter
 • Dennis Balster 
  Coördinator
 • Niels Hartogsveld 
  Teamleider
 • Mechiel van Manen
  Teamleider
 • Samantha Peperkamp 
  Tekenaar
 • Paul Kiewik
  Teamleider
Nieuwsgierig geworden naar een functie als Landmeter? Bekijk hier de vacature van Landmeter!

Terug naar projectoverzicht