Uiterste concentratie in Dordrecht

Uiterste concentratie in Dordrecht

SDG's
​   


Facts:
Opdrachtgever: Stedin en Evides
Duur van het project: Totaal 2 jaar
Lengte tracé: 2.5 kilometer
Disciplines: Gas Water en Elektra

Dicht tegen een oud stadscentrum aan, rijden Siers trekkers met lange opleggers langs de monumentale panden. Er is niet veel ruimte en het wemelt van de fietsers. Des te knapper is het hoe de bestuurders en machinisten zich een weg door deze gecontroleerde chaos weten te banen. We zijn aan de Singel in Dordrecht.

Een gecombineerde ploeg van ervaren voorman Arie Leijten en voorman in opleiding Brian Vermunt  is er ondertussen al gewend aan geraakt: De drukke omstandigheden aan de Singel in Dordrecht. Hier vindt sanering plaats van grote diameters leidingen binnen kleine ruimtes.

Het werk op de smalle trottoirs vraagt veel discipline  en concentratie van de machinisten en de grondwerkers. Het drukke verkeer op de kruispunten en aanwezige scholen langs het tracé vragen veel aandacht en afstemming. Bij alle werkvakken worden daarom verkeersregelaars ingezet. Aan hun de taak om de grote stroom fietsers, voetgangers en automobilisten in veilige banen te leiden.

De totale ploeg voor dit project bestaat uit zo’n 20 personen. Denk hierbij aan fitters, kraanmachinisten, grondwerkers, stratenmakers en trekkerchauffeurs. Een hele operatie dus. Gelukkig heeft de ploeg iets verderop, buiten de drukte een eigen opslag, waar ook veel materiaal alvast op maat gemaakt kan worden.
Naast de inzet van de verkeersregelaars worden er lange loopbruggen en rijplaten gelegd  voor opritten die toegankelijk moeten blijven. Mocht het nodig zijn worden sommige wegvlakken overdag afgesloten om veilig te kunnen werken. Aan het einde van de dag worden ze dan weer opengesteld.

Ondanks alle maatregelen zijn incidenten niet geheel te voorkomen. Uitvoerder Mark van Daatselaar vertelt: “Door een leidingbreuk in een deel van het tracé wat nog vervangen moet worden liep er water naar binnen in een woning. Omdat we in de buurt aan het werk waren hebben de mannen snel hulp geboden door een dam van grond te maken en een grote pomp neer te zetten. Hierdoor is de schade beperkt gebleven en daar waren de bewoners ons zeer dankbaar voor. Dit hebben ze de dagen erna ook nog via de Siers Helpdesk laten weten.”

Terug naar projectoverzicht