Speurneuzen aan het werk

Speurneuzen aan het werk

Op zoek naar een nieuwe manier om lekkages te lokaliseren kwamen Wesley Visscher en zijn honden in beeld bij Vattenfall. Wesley werkt al meer dan 15 jaar wereldwijd met gespecialiseerde speurhonden, en is onder andere in de jungle van Congo op zoek naar stropers. Nu zoekt hij in de betonnen jungle van Almere naar demiwater en zelfs pur. Samen met zijn honden Harry, Nemo en Juro lokaliseert Wesley de moeilijkst op te sporen lekkages in Almere.
Eenmaal gevonden worden deze in samenwerking met Siers gerepareerd. Een zeer succesvolle pilot en samenwerking is ontstaan en de honden vermaken zich er prima mee!


Almere
Wekelijks loopt Wesley met zijn honden door Almere. Van buurtbewoners krijgen ze veel leuke reacties. Vandaar ook dat de honden allemaal een ‘VattenFall’ en ‘Siers’ Badge dragen als echte ambassadeurs van het project.
Wesley vertelt dat het geen toeval is dat Harry en Nemo zulke schattige honden zijn:
“Ze zijn altijd aan de lijn en echt gericht op het zoekwerk. Ze willen dus ook niet spelen, maar ze komen natuurlijk wel eens een loslopende hond tegen. Vandaar dat er gekozen is voor werkhonden met een zachte uitstraling.”

Serieus werk
De honden nemen hun werk dus serieus. Harry vliegt zodra hij uit de bus komt direct de straat over met de neus laag aan de grond. Hij beweegt zo snel dat hij moeilijk vast te leggen is met de fotocamera. Als puppy zijn ze dan ook speciaal geselecteerd op hun werkdrift . Wesley beschermt ze tegen hun eigen ambitie door Harry en Nemo om het kwartier te wisselen. Zo kunnen ze even bijkomen in de bus en blijven de neuzen scherp.

Demiwater
Harry en Nemo zijn gespecialiseerd in het opsporen van gedemineraliseerd water. Dit is speciaal gezuiverd water dat wordt gebruikt binnen de stadsverwarming om corrosie van de leidingen tegen te gaan. Als een leiding lekt, komt het demiwater in contact met de aarde om de leiding heen. Dit geeft een chemische reactie. Hierbij komt een sterke geur vrij die de honden tot diep in de grond kunnen ruiken.
“Het vorige lek wat we ontdekten zat op 180cm. diep, Toch pikken de honden die geur er haarfijn uit.”

Apparatuur
Maar hoe goed de neuzen van de viervoeters ook zijn, het meest efficiënt zijn ze toch in combinatie met andere meetapparatuur.
“In het begin doorzochten we hele woonwijken. Nu weet ik precies de zwakke plekken van de leidingen te vinden. Door middel van geluids- en hittedetectie-apparatuur in combinatie met de speurhonden fixeer ik op die zwakke plekken en gaan we efficiënt te werk. Zo kan ik in een dag meerdere wijken afspeuren op lekkages.”
 
Uitwaterende en inwaterende lekkages
Bij lekkages waar het water uit stroomt kun je zoeken naar de geur van demiwater, maar bij een inwaterende lekkage zit dat net even anders. Omdat het water netjes in de leiding blijft is er op straat geen geur van demi-water te vinden. De leidingen zijn geïsoleerd met een pur-laag en laat dat nou net hond Juro’s specialisatie zijn.
Mark Spithorst, Technisch beheerder leidingen van VattenFall is erg blij met Juro, de pur-ruikende hond:
“We hebben vorige week een blinde test gedaan en Juro en Wesley kwamen tot op een meter nauwkeurig overeen met het lekdetectiebeeld van Martin Visscher, meettechnicus van Siers. Dus ook dat gaat echt de goede kant op.”

Alle honden hun eigen maniertjes
Juro kan dus lekkages lokaliseren die nog geen water verliezen. Hij gaat dan zitten, trappelt met zijn poten en wijst de plek aan met zijn neus. Het trappelen doet ie echt uit zichzelf, uit enthousiasme.

De toekomst van de speurneuzen
Na een jaar trainen van de honden draait de pilot nu 6 maand met succes in Almere. Hun speurneus zal de komende tijd alleen maar sterker worden van meer praktijkwerk. Door alles wat we nu geleerd hebben in de praktijk heb ik echt het gevoel dat dit pas het begin is. Ik heb geleerd als geleider hoe we zo efficiënt mogelijk de honden met het materiaal kunnen inzetten. Vattenfall en Siers zien dit ook, dus ik hoop eigenlijk alleen maar op meer. Als ik nu zie hoeveel werk we al kunnen verzetten in Almere denk ik dat we wel klaar zijn voor een volgende stap.

Terug naar projectoverzicht