Laden op zonnestroom! Een samenwerking vanuit Oost Nederland

Laden op zonnestroom! Een samenwerking vanuit Oost Nederland

SDG's
​   


Een mooie oplossing voor innovatie
Wie langs het pand van Mennekes eMobility in Deventer rijdt zal het ongetwijfeld opvallen: een laadplein die in positieve zin opvalt. De combinatie van staal en hout maakt deze zonnepanelen-carport namelijk wel een ‘eyecatcher’. 

De oorsprong is simpel: parkeren, opwekken en opladen onder één zonnedak. Thomas Morsman, Junior Accountmanager bij Siers vertelt: “Het idee is ontstaan door de enorme groei van elektrisch rijden en de verduurzaming van vastgoed.” Naast dat de elektrische auto’s geladen worden, kan het systeem zo opgesteld worden dat ook het pand zelf gebruik kan maken van deze energie. Dit is mogelijk omdat er naast het zonnedak een grote accu staat voor opslag van energie. Deze mega accu staat in goed beveiligde geklimatiseerde kast, zodat het aan alle strenge eisen en voorwoorden voldoet. Op deze manier kun je als bedrijf niet alleen parkeren maar lever je hiermee ook nog bij aan de reductie van CO2.

Energiemanagement
Aan de ‘achterkant’ draait een energiemanagement-systeem dat misschien wel het meest innovatief is. Het systeem weet via real-time data wanneer de zon schijnt en wanneer de batterij de meeste energie bevat. Via een app melden bezoekers zich wanneer en voor hoelang ze komen en op deze manier kan het proces alles met elkaar verbinden. Niels Hartogsveld, Teammanager bij Siers: “Iemand die een kort bezoek brengt kan via ‘load-balancing’ meer stroom krijgen dan de andere laadpalen waar langer geparkeerd wordt. Zo wordt de energie perfect ingezet en gebruikt.” Studenten van de Universiteit Twente monitoren alle data en kijken hoe deze energie nog efficiënter kan worden benut.

Samenwerking vanuit Oost Nederland
Mennekes, Amperapark en Siers hebben elkaar gevonden als het gaat om het ontwikkelen van deze innovatieve laadpleinen. Thomas: “In deze samenwerking heeft ieder bedrijf zijn eigen specialistische rol. Zo is Siers verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties en benodigde ondergrondse infra die een laadpark als deze nodig heeft. Daarnaast is Mennekes eMobility de leverancier voor laadpalen en houdt AmperaPark zich bezig met de carports en de software.” Vanuit heel Nederland is er interesse in dit duurzame en mooie concept. Zo zit er al een project van 600 laadpalen in de pijplijn.

Terug naar projectoverzicht