Een meterkast vooruit; eerst de meterkast, dan het huis

Een meterkast vooruit; eerst de meterkast, dan het huis

Vrijdag 4 februari was het zover. De eerste prefab meterkast die niet in seriebouw wordt toegepast, is aangesloten. Het ziet er wellicht wat vreemd uit, maar het is ondertussen een bewezen concept. Eerst de meterkast direct op de fundering plaatsen en pas daarna het huis eromheen bouwen. Vitens noemt het 'een meterkast vooruit' en Siers heeft als aannemer de primeur om dit bij een enkele, niet seriematige woning toe te passen.

Een meterkast vooruit zorgt ervoor dat de bouw efficiënter verloopt. Je hebt namelijk minder personeel nodig. Waar normaal gesproken een ploeg 2x naar toe moet (1x bouwaansluiting en 1x definitieve aansluiting) maak je als aannemer nu direct een definitieve aansluiting. Er is dan direct een stroomvoorziening beschikbaar voor de rest van de bouw. Bovendien wordt met deze nieuwe manier de voorspelbaarheid vergroot. Iedereen kan erbij, er is genoeg ruimte rondom. Op de bouwplaats zelf hebben er veel minder mensen last van. Het geeft rust en overzicht. Dit zorgt voor een veiligere werkomgeving.

"Tevens is dit een 'enabler' om de maakbaarheid te vergroten. Juist bij niet seriematige bouw levert dit concept een grote bijdrage, omdat bij niet seriematige bouw vaak bij iedere woning een bouwaansluiting wordt gemaakt. Bij een seriematige bouw is er vaak één aansluiting voor meerdere woningen en levert deze manier van aansluiten ook wel rendement op, maar veel minder!" Aldus Peter Telgenkamp, commercieel directeur bij Siers.

De kast zelf kan tegen een stootje en is winterhard tot -4 graden Celsius dankzij de goede isolatie. Als de bouwwerkzaamheden eenmaal klaar zijn kan de kast worden afgewerkt naar smaak, met onder andere een passende deur. Zo ziet de kast er uiteindelijk uit als elke andere meterkast.

Peter Telgenkamp: "Deze manier van werken is het ultieme voorbeeld van 'first-time right'."

Terug naar projectoverzicht