Aanleg glasvezel Senden (Dld)

Aanleg glasvezel Senden (Dld)

Senden ligt in de deelstaat Nordrhein-Westfalen in de omgeving van Münster en telt zo’n 20.000 inwoners.

Siers is in de zomer van 2015 in opdracht van Deutsche Glasfaser gestart met de verglazing van Duitsland.
Als projectleider is Henk Lubbers verantwoordelijk voor dit project, maar hij krijgt daarbij ondersteuning van Erik Prinsen in de functie van Uitvoerder en Nima Bagherbour in de functie van Tiefbaumeister/ SiGeKo. SiGeKo staat voor veiligheid en gezondheid coördinator. Het projectteam heeft een kantoorlocatie betrokken in Senden, zodat ze dicht op de bal zitten. Ook vanuit Oldenzaal worden er diverse taken verricht voor Senden denk hierbij aan: administratieve werkzaamheden, engineering en materiaalinkoop.
 

Bolten Venneman

De uitrol in Senden wordt verzorgd door onderaannemer Bolten Venneman. Op het moment van schrijven (november 2015) zijn er dagelijks 6 ploegen aan het werk met in het totaal 80 medewerkers, die het grondwerk verzorgen (Tiefbau genoemd in Duitsland). De montagewerkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Heming. Met dit Duitse bedrijf gevestigd in Stadtlohn, heeft Siers al meerdere projecten in Nederland en Duitsland gerealiseerd.
 

lokale wetgeving

De Duitse markt is anders dan de Nederlandse, denk hierbij bijvoorbeeld aan de lokale wetgeving. Ook wordt er pas gestart, wanneer er meer dan 40% aan abonnementen verkocht is. Het is in Duitsland gebruikelijk dat je alleen een aansluiting krijgt als je ook diensten afneemt. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar elk huishouden wordt voorzien van een aansluiting. Kenmerkend voor Duitsland zijn de Mehrfamilien Häuser, panden waar meerdere gezinnen in wonen. Dat kennen we in Nederland eigenlijk niet. Dit kan dus inhouden dat één huishouden van meerdere aansluitingen wordt voorzien.

In Duitsland zijn een aantal fysieke kenmerken waar aan voldaan moet worden, in tegenstelling tot de Nederlandse werkwijze.  De grootste verschillen zitten in het ontgraven van de geul tot een diepte van 40cm. Dit ter voorkoming van kabelschades. Met deze diepte gaan we over de andere nutsvoorzieningen heen. En het straatwerk moet worden ingewassen met zand als de werkzaamheden zijn afgerond, dit wordt Einschlämmen genoemd.
 

afronding

De verwachting is dat we het project Senden half april afronden. Na afronding van Senden hoeven we nog niet te verhuizen. Want de aangrenzende dorpen Ottmarsbocholt, Bösensell en het gewerbegebiet (industrieterrein) van Senden staan nog op stapel.

Terug naar projectoverzicht