Bij de overdekte Siers-tent lijkt het een modeshow van veiligheidskleding. De groen-oranje zee van veiligheidsjassen wordt onderbroken door de damp van warme bekers koffie en thee. Het is hier vroeg in de morgen en een lichte spanning is voelbaar. Een grote grijns van collega Rick Stronkhorst, werkvoorbereider bij Siers, onderbreekt de spanning: “Wanneer de opdrachtgever persoonlijk langskomt op projectlocatie wil je alles natuurlijk nog net iets beter doen.”
Ten grondslag aan deze kijkdag ligt een aanbesteding waarbij een middenspanningsroute van zo’n drie kilometer in een complex gebied van stakeholders moet worden aangelegd. De meest opvallende stakeholders zijn de Campus van de TU Delft en onze opdrachtgever Stedin zelf. Het uittredepunt van één van de vijf gestuurde boringen vond zelfs letterlijk plaats voor de deur bij Stedin.
Nadat iedereen voorzien is van een warme beker koffie of thee en de juiste aanvullende pbm’s, is het tijd voor de tracé-wandeling. Deze rondleiding geeft een mooi beeld van de route die de boring later vandaag gaat afleggen. Zo op het eerste oog lijkt het vooral ‘immer gerade aus’, maar daar komt natuurlijk wel wat meer bij kijken. “Als je je voorstelt dat er bij één van de boringen ruim 538 meter wordt geboord en daarbij een diepte van 29 meter wordt bereikt, in een grondgebied van TenneT, snap je dat dit complexe materie is. Gelukkig kunnen we hierbij terugvallen op onze vaste partner Welvreugd Drilling.” aldus Pascal Verspui, uitvoerder bij Siers.
Langs de route houden we even halt bij een wel heel opvallende container. De bestickering op de zijkant van de container verraadt al enigszins wat hier aan de hand is. Willem Goudkuil, Voorman bij Siers geeft tekst en uitleg: “Alles rondom dit project wordt CO2-neutraal uitgevoerd. Het materieel dat gebruikt wordt is elektrisch of duurzaam, de schaftkeet wordt gevoed door middel van een batterij en deze batterij wordt gevoed door zonne-energie. Al het materiaal dat we gebruiken is niet ouder dan 3 jaar. Alle machines zijn elektrisch of draaien op HVO 100 brandstof. Last but not least planten we aan het einde van de werkzaamheden nog tientallen bomen om overige CO2 te compenseren.”
We vervolgen de route over het terrein van de TU Delft. Voor de werkzaamheden op de Campus van de TU Delft zijn er erg veel extra maatregelen getroffen. Hierbij moet je denken aan verkeersafzettingen, omleidingen en maatregelen om geluids- en trillingshinder te voorkomen. Met name dit laatste is bijzonder. Peter Quist, werkvoorbereider bij Siers vertelt: “De faculteit voor Technische Natuurwetenschappen (TNW) van de TU Delft is hier gevestigd. Dagelijks maken ruim 600 medewerkers en 800 studenten gebruik van dit ca. 30.000 m² tellende gebouw. In het pand zijn hoogwaardige laboratoria onderbracht. Je kunt je voorstellen dat minuscule verstoringen op het gebied van trillingen en geluid van invloed kunnen zijn op de testresultaten. Daarom is onderlinge afstemming over de werkzaamheden in dit gebied cruciaal.”
Eenmaal terug in de Siers-tent is Welvreugd reeds begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor de boring. Achter de hekken ligt een arsenaal aan boormaterieel waarvan de werking wordt toegelicht door Jan Peter Tipker, Teamleider Kabels & Leidingen bij RPS. Op de achtergrond doet de boorrig van Welvreugd zijn werk en wordt deze vanuit de cabine nauwlettend in de gaten gehouden. Het wordt duidelijk dat dit werk niet is weggelegd voor de gemiddelde kantoorklerk. Het is vakwerk waarbij je niet vies moet zijn van een beetje modder.
“Ik ben enorm blij en trots op het team dat dit project zo mooi is verlopen. Tijdens dit project heb ik enorm veel geleerd. Denk hierbij aan het samenwerken met omgevingsmanagers tot het werken vanuit een EMVI beloftenlijst. Deze lijst met ruim 50 tellende ‘beloftes’ zijn zwaarwegende regels die zijn opgedragen door de opdrachtgever of beloftes die wij ons zelf hebben opgelegd in de aanbesteding. Rekening houden met tentamenroosters, CO2 compenseren door middel van het planten van bomen en ook deze kijkdag maken onderdeel uit van deze lijst.” aldus Rick Stronkhorst.