​De Gebroeders Buiting Al 75 jaar baas van de sleuf

​De Gebroeders Buiting Al 75 jaar baas van de sleuf

Ook de gebroeders Buiting willen niets anders, ze zitten samen al meer dan 75 jaar in het vak bij Siers. En over ballonnen gesproken: Daar hebben ze wel ervaring mee. Ze zijn namelijk voor opdrachtgever Liander bezig met een grote sanering van de oude lagedruk gasleiding. De oude loodzware gietijzeren leidingen worden vervangen voor goednieuwe pvc leidingen. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Naast het gewicht, liggen de oude leidingen ook onder alle andere bestaande leidingen in de sleuf. Het werk moet gefaseerd gebeuren. Je kunt namelijk niet in een keer een complete woonwijk voor onbepaalde tijd van het gas halen. Bewoners moeten kunnen blijven koken en hun huis verwarmen. Daarom gebeurt het ook stukje voor stukje. Om de hoofdleiding steeds een stukje af te sluiten wordt er gebruik gemaakt van blazen (opblaasbare ballonnen).

In de keet zitten de gebroeders Buiting samen met machinist Vincent Verploegen trots bij hun gekregen ballonnen. De tekst is dan ook toepasselijk: “Hey Baas, hier hedde een ballon!” Vincent kwam met deze leuke verrassing op de proppen. Het zegt dan ook veel over de goede werksfeer die er in Aalten bij deze ploeg heerst. Vincent geeft ook aan: “Als ik ooit bij deze ploeg weg moet, zoek ik werk in een compleet andere sector. Veel beter dan dit wordt het namelijk niet.”

Paul Buiting is al druk bezig met het boren van een gat in de dikke stalen leiding. Het duurt even, de leiding is namelijk bijna 2cm dik. Met passend gereedschap wordt er langzaam een gat gemaakt. In het vers geboorde gat wordt vervolgens een blaas naar binnen gebracht met speciaal gereedschap. Deze blaas wordt vervolgens binnen in de leiding opgeblazen om dit gedeelte af te sluiten van de rest van het gasnet. Zo wordt de leiding deel voor deel, soms huis voor huis, vervangen voor de minste overlast voor bewoners.
“Goed contact met de bewoners is dan ook belangrijk, we zetten de boel toch even op de kop.” zegt Paul. “En voor de veiligheid van de bewoners maken we verder gebruik van verschillende soorten loopbruggen. Deze zijn ook rolstoeltoegankelijk. Zo zorgen we er toch voor dat mensen gewoon bij hun huizen kunnen blijven komen.” vult broer Jan hem aan. Toch gaat het werk niet altijd vlekkeloos. Zo staat er dit keer, na het plaatsen van de blazen, nog steeds druk op de leiding. Er komt ergens anders nog gas vandaan, zegt voorman Jan.

“Dit soort verrassingen horen natuurlijk ook bij ons werk. Opdrachtgever Liander weet namelijk zelf ook niet altijd hoe de leidingen lopen en wat er nog allemaal achter zit. Blijkbaar komt de aanvoer van gas ook nog van een andere kant vandaan. Er moet dus eerst geschakeld worden en ook die andere aanvoer moet opgezocht en afgesloten worden. Toch houdt dit het werk ook uitdagend, geen dag is hetzelfde hier in Aalten en dat bevalt ons ook wel!”
 

Terug naar projectoverzicht