​De 3D-scanner als aanjager voor BIM in de ondergrondse infra

​De 3D-scanner als aanjager voor BIM in de ondergrondse infra

Nog maar een aantal jaren geleden werd in de bovengrondse infrawereld BIM ‘ontdekt’. Het allereerste infra-bedrijf ter wereld certificeerde zich zelfs pas in 2017 voor BIM level 2. Nu zien we ook in de ondergrondse infra een verschuiving van 2D- naar 3D-werken. 

En dat wordt tijd, zegt teamleider Niels Hartogsveld van Siers Infraconsult: “Er wordt nog veel te weinig met 3D-technieken gewerkt in de ondergrondse infra. Voor de meeste netbeheerders is 2D de aanlevermethode. In stadswarmte zien we dat 3D technieken wel langzaam toegepast beginnen te worden: binnen Siers een grote discipline. Voor de engineering van warmtenetwerken zetten we daarvoor onze 3D-scanner in”.
 

KLIC in 3D-scan

Voor engineers is een 3d scan een goed startpunt om te ontwerpen, aldus Niels Hartogsveld: “Je maakt een 3D-scan, waarna je de KLIC en andere gegevens zoals proefsleuven in de 3D-visualisatie verwerkt. In de ontwerpfase zie je dan al precies de problemen waar je anders pas tegen aan zou zijn gelopen, als de grond open gaat.” 
 

Verbouwing boerderij

In de woning- en utiliteitsbouw is ontwerpen in 3D al langer een standaardmethode. Voor een architect scanden we begin 2020 een oude boerderij van top tot teen in 3D. Theo te Lintelo is expert op het gebied van 3D scannen bij Siers: “Er waren geen tekeningen van deze oude boerderij. Onze 3D-scan werd gemodelleerd, waarop de architect zijn ontwerp voor de verbouwing kon baseren. Je zag precies hoe scheef het gebouw stond en hoe krom de gebinten waren, tot op de millimeter nauwkeurig. Bovendien waren we veel minder tijd kwijt. Had je het gebouw met de hand willen meten, dan was je zo vier keer zoveel tijd kwijt, exclusief de tijd die de dataprocessing in beslag zou hebben genomen”.
 

Saxion Hogeschool

Samen met Hogeschool Saxion gebruikten we de 3D scanner van Siers om het plein voor de hoofdingang in kaart te brengen voor de nieuwe klimaatneutrale inrichting. Niels Hartogsveld: “Uit de scan werden de data gehaald om de berekeningen te kunnen maken: de hoogteverschillen voor de afwatering, het straatmeubilair, de toegankelijkheid voor nood- en hulpdiensten, de nieuwe aanbouw. Het eindresultaat is een bouwkundig Revit model. Een mooi gegeven hierbij is dat het ontwerp straks ook echt uitgevoerd wordt.” De verwantschap van Siers is er niet alleen met de civiele techniek en de kabels en de leidingen. De kennis van 3D-scanmogelijkheden bij Siers is ook in de bouwkunde inzetbaar.
 

Assetbeheer

Siers opereert (van oudsher) in de wereld van de netbeheerders en kent de ondergrond tot in detail. Dat gaat verder dan alleen de kabels en de leidingen zelf. Voor netbeheerders bieden 3D-scanresultaten voor hun assetbeheer: “Zo scannen wij middenspanningsruimtes met de 3D-scanner”, vervolgt Theo te Lintelo: “De netbeheerder kan met de scan exact zien wat hij beheert. Zo’n scan is duidelijker en inzichtelijker dan dat losse foto’s ooit kunnen zijn. Een netbeheerder heeft vaak veel ruimtes in onderhoud. Voor een monteur is een 3D-scan een snel en nauwkeurig middel om onderhoud voor te bereiden: wat tref ik aan en wat heb ik nodig om dat onderhoud te kunnen doen?”

Siers ontwikkelt zich snel op het gebied van 3D-toepassingen en ziet de voordelen van de toepassing en het gebruik van 3D-modellen. Lees binnenkort het verhaal over het onderzoek van Mechiel van Manen (student Civiele Techniek aan de Universiteit Twente). Hij onderzoekt momenteel binnen Siers de toegevoegde waarde van 3d-modellen voor aannemers in ondergrondse infrastructuur.

Terug naar projectoverzicht