Siers graaft naar de toekomst

Siers graaft naar de toekomst

Siers graaft naar de toekomst

Om in de toekomst nog duurzamer te kunnen werken aan de ondergrondse infra is Siers een pilotproject gestart met de elektrische kraan. Deze kraan wordt in samenwerking met onze onderaannemer Mulder- Eykelkamp ingezet bij het bouwrijp maken van ‘Leuriks Oost’ in Enschede.

Op het project in Enschede wordt ook gewerkt met een conventionele kraan op diesel. Zo kan in de praktijk getest worden hoe deze volledig elektrische kraan zich verhoudt tot zijn voorganger. Er wordt onder andere gekeken naar de snelheid, vermogen en accuduur van de kraan. Daarnaast is het gevoel van de machinist ook belangrijk. Bij welke werkzaamheden kan elektrisch een toegevoegde waarde zijn en wanneer (nog) niet? Om hier een antwoord op te vinden en ons voor te bereiden op de toekomst zullen we, in dit geval letterlijk, de diepte in moeten.

Vooralsnog is kraanmachinist Ruben Hoonhorst voorzichtig optimistisch: “Aan vermogen ontbreekt het zeker niet bij de elektrische kraan. Ook is het heerlijk stil werken ten opzichte van de conventionele dieselkranen. Zo kan ik gemakkelijk met mijn collega in de sleuf communiceren zonder te schreeuwen en is het een stuk rustiger in de cabine. Wel is het kleine accupakket net afdoende om een dag mee te graven (Siers test op dit moment het kleinste pakket). Daarnaast raakt deze kraan met luchtkoeling soms oververhit bij hoge belasting. De variant met waterkoeling kan hierin een oplossing bieden.”

Kortom, een nuttige en leerzame pilot die veel perspectief biedt om gezamenlijk te werken aan een groenere toekomst!

Terug naar nieuwsoverzicht