3D scanner voor Siers Infraconsult

3D scanner voor Siers Infraconsult

3D scanner voor Siers Infraconsult

Hij scant twee miljoen punten per seconde. Dat is de kracht van de Leica RTC360 3D laserscanner, sinds kort in het bezit van Siers Infraconsult. Het apparaat heeft ingebouwde camera’s die middels ‘VIS’ technologie meerdere standpunten semi-automatisch samenvoegt tot één puntenwolk. Daarnaast levert het apparaat binnen twee minuten een verbluffend resultaat van een puntenwolk inclusief onderliggende HDR foto’s. De scanner kan een ruimte binnen of een locatie buiten volledig inscannen en deze vervolgens driedimensionaal in beeld brengen. Deze zijn vervolgens direct op de tablet in 3D te bekijken. 

Compleet in beeld
Voor onder meer tracéstudies, middenspanningsruimten of hoeveelheidsbepalingen is het een ideaal middel”, vertelt Niels Hartogsveld van Siers Infraconsult. “Het apparaat scant de omgeving in zijn geheel en levert het resultaat direct terug aan de tablet om het te bekijken. Door middel van een stukje high-end technologie weet het apparaat waar het zich bevindt en kan het de metingen van meerdere standpunten vrijwel automatisch aan elkaar rekenen tot een model. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een compleet pand in beeld brengen, ook de hoek om en op andere etages. Omdat de scanner op licht scant (een obstakel is ook voor de lens van de RTC360 gewoon een obstakel), is het apparaat overigens niet in te zetten om ondergronds te scannen.

‚ÄčVele mogelijkheden
De scanner is voor veel doeleinden inzetbaar. Voor onze eigen engineeringsafdeling bijvoorbeeld. Een 3D-scan is voor een engineer tientallen malen duidelijker dan een serie foto’s, zeker in complexe projecten. Bovendien is een 3D-scan altijd compleet. Bijkomend voordeel is dat het reistijd scheelt voor de engineer, wanneer er meerdere malen geschouwd zou moeten worden. De volgende stap is het gebruik van een VR-bril, waarmee het visualiseren voor een engineer nog eenvoudiger wordt. Daarnaast kun je verschillen in grondverzet in beeld brengen. En in de tijd. Je kunt de scanner ook inzetten om metingen te doen van gebouwen in de naaste omgeving waar wij in de ondergrond werken. Zo breng je de situatie voor en na met precisie in beeld. Je kunt uiteraard ook de complete voortgang van een project met 3D-scans volgen. Het maken van een ‘digital twin’ is eveneens een interessante optie: een werkwijze waarbij je heel precies de nulsituatie van een project in kaart brengt. Vervolgens kun je in dit model de nieuwe situatie modelleren. Hierom is de scanner een handige tool voor Siers om met de ontwikkelingen in de wereld van BIM mee te bewegen.


Ingebouwde camera's
De scanner heeft een aantal ingebouwde camera’s die op twaalf punten panoramafoto’s maken. Dat gebeurt met vijf belichtingsstappen. Het resultaat is een HDR-foto (High Dynamic Range). Ook is het mogelijk om allerlei details (tags) aan de 3D-beelden toe te voegen (foto’s, video’s, documenten, audio of tekst). Ook weet de RTC360 door deze camera’s waar hij zich bevindt ten opzichte van zijn vorige standplaats. Door deze technologie kan het apparaat meerdere standplaatsen gemakkelijk samenvoegen tot één model. Het apparaat is te bedienen met een tablet. Hierop zijn direct na het scannen de resultaten te zien om zo te controleren of de scan juist is.

Expert in data-analyse
De eerstkomende tijd gaat Infraconsult de scanner inzetten en testen binnen onze lopende projecten. Er komen twee zware pc’s waarop de modellen straks moeten draaien. De medewerkers die ermee gaan werken, gaan cursussen volgen om expert te worden in data-analyse van puntenwolken. Siers Infraconsult wil onder meer met de inzet deze scanner meer innovatie toepassen in haar projecten en meebewegen in de ontwikkelingen van BIM en Digital Construction.

VIS-Technologie
De RTC360 laserscanner maakt gebruikt van het Visual Inertial System. De VIS technologie houdt geautomatiseerd de positie van de laserscanner bij met behulp van vijf ingebouwde videocamera’s. Door deze positiebepaling staan de scans vooraf aan het definitief registreren al globaal op de goede positie. Dit betekent een verkorting voor de registratietijd.

 

Terug naar nieuwsoverzicht